Sterilisatie  kat

Katten worden krols rond de leeftijd van 5 á 6 maanden en kunnen vanaf dat moment dus ook drachtig worden.

Een krolse kat in huis is geen pretje en een krolse kat wil zo graag op zoek naar een kater dat ze de kleinste mogelijkheid zal aangrijpen om te ontsnappen.

Veel mensen vinden het leuk om een keer een nestje te krijgen maar wanneer u dit niet van plan bent is het voor de gezondheid van uw kat beter om haar te laten steriliseren op een leeftijd vanaf 6 maanden.

Met steriliseren bedoelen we het verwijderen van de eierstokken waardoor zij niet meer vruchtbaar en krols is.

 

Voordelen van sterilisatie zijn

Verminderde kans op melkkliertumoren

Iedere krolsheid die een kat doormaakt, verhoogt het risico op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Bij de kat zijn melkkliertumoren meestal kwaadaardig dus voorkomen is veel beter dan genezen! Als de kat vóór de eerste krolsheid wordt gesteriliseerd, is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd dus het kleinst.

Geen baarmoederontsteking (pyometra)

Wanneer een kat gesteriliseerd wordt staat ze niet meer onder invloed van het hormoon progesteron waardoor de kans op baarmoederontsteking op latere leeftijd aanzienlijk af neemt.

Geen krolsheid meer

Een geslachtsrijpe kat zal regelmatig krols worden.

Verschijnselen die u vaak kunt waarnemen tijdens de krolsheid zijn; rusteloosheid, met het lichaam plat op de grond gaan liggen, veel en luid miauwen, weinig eetlust hebben en extra aandacht vragen. Kortom voor de kat en u geen pretje.

Dit alles verdwijnt zodra de kat gesteriliseerd is.

Verminderde kans op het ontstaan van suikerziekte

Suikerziekte ontstaat onder andere onder invloed van het hormoon progesteron. De eierstokken worden verwijderd bij de sterilisatie en omdat in de eierstokken het progesteron wordt gevormd valt deze invloed weg.

 

Nazorg

De kat kan dezelfde dag weer naar huis en zal redelijk snel hersteld zijn na de sterilisatie. De eerste avond en eventueel de dag na de operatie kan ze nog een beetje vermoeid zijn door de narcose. Zorg ervoor dat de kat daarom een lekker rustig en warm plekje krijgt en houdt haar de eerste 2 dagen binnen.

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat ze niet aan haar wond gaat bijten of likken. Dit valt bij katten over het algemeen mee, indien nodig hebben we hiervoor ter preventie medical pet shirts.

Na 10 dagen controleren we de wond en worden de hechtingen verwijderd.

 

Alternatief voor sterilisatie

Mocht u de mogelijkheid op een nestje nog even open willen houden dan is de “poezenpil” een alternatief. Door het wekelijks verstrekken van een tablet wordt de krolsheid onderdrukt.

Wij raden de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen hiervan op langere termijn zoals; suikerziekte, melkkliertumoren, baarmoederontsteking en bij het vergeten van de pil toch een ongewenste dracht.

Zeker het gegeven dat sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat, weegt sterk mee in ons advies om de kat op jonge leeftijd te laten steriliseren.

 

Voor vragen en adviezen hierover kunt u altijd bij ons terecht.

Dierenartsenjourebanner.jpg